یکشنبه ۲۹ اردیبهشت ۹۸ | ۱۱:۵۱ ۱۰ بازديد
به نظر شما بهترين راه براي پيشگيري از پروستات چيست ؟
ريسك ابتلا به سرطان پروستات، با بالا رفتن سن افزايش مييابد. حدود ۶۰ درصد از تشخيصهاي ابتلا به اين سرطان، مربوط به سنين بالاي ۶۵ سال است. كمتر پيش ميآيد مردي قبل از ۴۰ سالگي به سرطان پروستات مبتلا شود. هيچ راه صددرصدي براي پيشگيري از سرطان پروستات وجود ندارد، اما شواهد نشان ميدهند كه رژيم غذايي نقش مهمي دارد. پس بد نيست در ادامه همراه ما باشيد تا ليست خوراكيها و همينطور عادتهايي كه از سرطان پروستات پيشگيري ميكنند را بخوانيد.
۹ عادت روزمره براي پيشگيري از سرطان پروستات
۱. گوجهفرنگي و خوراكيهاي قرمزرنگ بخوريد
رنگ گوجهفرنگي، هندوانه و ساير خوراكيهاي قرمز، بهدليل آنتياكسيدان قدرتمندي بهنام ليكوپن (Lycopene) است. بعضي مطالعات جديد حاكي از آن هستند كه مرداني كه گوجهفرنگي و ساير محصولات مبتني بر آن را مصرف ميكنند، كمتر دچار سرطان پروستات ميشوند. اما مؤسسهٔ تحقيقات سرطان آمريكا (American Institute for Cancer Research) هشدار ميدهد كه مطالعات مربوط به ارتباط گوجهفرنگي با پيشگيري از سرطان پروستات بسيار محدود هستند و بايد منتظر نتايج بيشتري بود.
سال ۲۰۱۸ مطالعهاي در اسپانيا انجام شد كه نشان ميداد جذب ليكوپن از گوجهفرنگي پختهشده راحتتر است. گوجهفرنگي هرقدر قرمزتر باشد، بهتر است، چون ليكوپن با رسيدن گوجه، در آن انباشته ميشود؛ اين يعني گوجهفرنگي بيرنگي كه زودتر از موعد چيده ميشود، ليكوپن كمتري نسبت به گوجهفرنگي رسيده دارد.
۲. مصرف ميوه و سبزي را جدي بگيريد
مواد مغذي و ويتامينهاي موجود در ميوهها و سبزيجات ميتوانند ريسك ابتلا به سرطان پروستات را كاهش بدهند. سبزيجات سبز حاوي تركيبهايي هستند كه به تجزيهٔ كارسينوژنها (Carcinogen) يا مواد سرطانزاي بدن كمك ميكنند. رژيم سرشار از مواد مغذي ميتوانند سرعت گسترش سرطان را هم كاهش بدهند.
در ضمن اگر در طول روز ميوه و سبزي بخوريد، بعيد است خود را با هلههولههاي فراوريشده سير كنيد.
۳. چاي و سويا مصرف كنيد
پيشگيري از سرطان پروستات با چاي و سويا
مطالعهاي در سال ۲۰۱۴ حاكي از آن است كه مادهاي مغذي بهنام ايزوفلاون (Isoflavone) با پيشگيري از سرطان پروستات در ارتباط است. ايزوفلاونها در اين خوراكيها وجود دارند:
توفو (از سويا)
نخود
عدس
جوانهٔ يونجه
بادامزميني
مدتهاست محققان دربارهٔ ارتباط بين چاي سبز و ريسك ابتلا به سرطان پروستات مطالعه ميكنند، اما نتايج متناقضي به دست آمده است. مطالعهاي در سال ۲۰۰۸ نشان داد مرداني كه چاي سبز مينوشند، يا مكملهاي عصارهٔ چاي سبز مصرف ميكنند، كمتر از ديگران به سرطان پروستات پيشرفته مبتلا ميشوند.
بررسي مطالعات باليني در سال ۲۰۱۰ نشان داد كه تحقيقات سلولي و آزمايش روي حيوانات تأييد ميكنند كه بين مواد اصلي موجود در چاي سبز و پيشگيري از سرطان پروستات ارتباطي وجود دارد. البته بايد تحقيقات بيشتري روي انسان انجام شود.
۴. باز هم قهوه بنوشيد
عادت به نوشيدن قهوه، ريسك ابتلا به سرطان پروستات را كاهش ميدهد:
بنابر مطالعهاي بر تحقيقات باليني در سال ۲۰۱۴، نوشيدن روزانه چهار تا پنج فنجان قهوه، احتمال ابتلا به سرطان پروستات را كاهش ميدهد.
صرف نظر از اينكه بهطور كلي چند فنجان قهوه مينوشيد، هر سه فنجان قهوهاي كه مينوشيد، احتمال ابتلا به سرطان پروستات را تا ۱۱ درصد كاهش ميدهد.
اين يعني بين سرطان پروستات و قهوه، رابطهٔ واكنش متناسب با مقدار وجود دارد؛ يعني كم و زياد شدن مقدار قهوهاي كه مينوشيد، تأثير آن بر سرطان پروستات را بالا و پايين ميبرد. اين تأثيرات براي كسي كه گاهوبيگاه قهوه مينوشد، صدق نميكنند.
اما مقدار بيشتر كافئين ميتواند باعث مشكلات جدي براي سلامتي هم شود؛ بهطور مثال ضربان نامنظم قلب و تشنج. برخي متخصصان معتقدند نبايد بيش از ۴۰۰ ميليگرم كافئين در روز مصرف كرد؛ ۴۰۰ ميليگرم كافئين، معادل چهار فنجان قهوه است.
روش آماده كردن قهوه هم ميتواند عامل مهمي باشد. مطالعهاي در سال ۲۰۱۵ در نروژ، به بررسي تأثيرات قهوهٔ دمكشيده با استفاده از فيلتر، و قهوهٔ جوشانده بدون استفاده از فيلتر پرداخت. كساني كه قهوهٔ جوشانده مصرف ميكردند، كمتر از آنهايي كه قهوهٔ دمكشيده مينوشيدند، دچار سرطان پروستات شدند.
دو مادهٔ شيميايي كفستول (Cafectol) و كاهول (Kahweol) به توانايي در مقابله با سرطان معروف هستند. محققان عقيده دارند وقتي قهوه از فيلتر كاغذي عبور ميكند، اين مواد شيميايي فيلتر ميشوند. جوشاندن قهوه بهشكل سنتي باعث ميشود اين مواد شيميايي ضدسرطان در قهوه باقي بمانند.
حتما بخوانيد: قهوه و لاغري؛ آيا قهوه به افزايش سوختوساز و كاهش وزن كمك ميكند؟
۵. حواستان به چربي باشد
مطالعهاي در سال ۲۰۱۴ حاكي از آن است كه احتمالا ارتباطي بين چربيهاي حيواني و افزايش ريسك ابتلا به سرطان پروستات وجود دارد. چربيهاي حيواني علاوه بر گوشت، در كره و پنير هم وجود دارند. اگر امكانش را داريد، چربهاي گياهي را جايگزين چربيهاي حيواني كنيد.
اين بهجاي آن:
روغن زيتون بهجاي كره،
ميوه بهجاي شيريني،
سبزيجات تازه بهجاي خوراكيهاي بستهبندي،
مغزها و آجيل بهجاي پنير.
پخت بيش از حد گوشت هم باعث ايجاد مواد سرطانزا ميشود؛ پس گوشت را بيش از حد نپزيد.
۶. سيگار را ترك كنيد
ترك سيگار براي پيشگيري از سرطان پروستات
احتمال بازگشت بيماري، در مبتلايان به سرطان پروستاتي كه سيگار ميكشند بيشتر است. ريسك مرگ ناشي از سرطان پروستات در اين افراد بيشتر از سايرين است.
براي ترك، خيلي هم دير نيست. ميزان مرگومير در مبتلايان به سرطان پروستاتي كه بيش از ۱۰ سال است سيگار را ترك كردهاند، بهاندازهٔ بيماراني است كه هرگز سيگار نكشيدهاند.
۷. خوراكيهايي با اطلاعات متناقض را در ذهن داشته باشيد
ماهي و اُمگا ۳
اسيد چربي كه به اُمگا ۳ معروف است، ميتواند به كاهش ريسك ابتلا به سرطان پروستات كمك كند. اُمگا ۳ در بعضي ماهيها، از جمله ساردين، تُن، خالخالي، قزلآلا و آزاد وجود دارد.
مطالعهاي در سال ۲۰۱۳ حاكي از آن بود كه احتمال ابتلا به سرطان پروستات در افرادي كه اسيدهاي چرب اُمگا ۳ در خون خود دارند، بيشتر است.
اما تحقيقات بيشتر در سال ۲۰۱۵، نشان داد، آن تحقيق ايرادهايي داشته و در واقع هيچ ارتباطي بين افزايش مصرف اُمگا ۳ و افزايش ريسك سرطان پروستات وجود ندارد.
با توجه به اين اطلاعات متناقض، براي اينكه متوجه شويد كدام گزينه براي شخص شما بهتر است، حتما با پزشك متخصص مشورت كنيد.
فولات
بنابر اعلام انجمن سرطان آمريكا (American Cancer Society) بعضي مطالعات باليني در سالهاي دههٔ ۱۹۹۰ ميلادي، نشان دادند كه سطح پايين فولات در خون ميتواند باعث افزايش ريسك سرطان بشود.
با اين حال اسيد فوليك، كه نوعي فولات است، ميتواند ريسك ابتلا به سرطان را افزايش بدهد.
خيلي از خوراكيها حاوي فولات هستند، از جمله سبزيجات سبز، لوبيا، غلات كامل و غلات صبحانه. انجمن سرطان آمريكا توصيه ميكند مقدار كافي از اين خوراكيها مصرف كنيد تا فولات كافي وارد بدنتان بشود.
به موضوع زير دقت شود .
لبنيات
مطالعاتي هم وجود دارند كه محصولات لبني يا رژيمهاي سرشار از كلسيم را با افزايش ريسك سرطان پروستات مرتبط دانستهاند. اما اين مطالعات متناقض بوده و ريسك مربوط بسيار جزئي است.
۸. ورزش كنيد
اضافه وزن يا چاقي، با افزايش ريسك ابتلا به سرطان پروستات در ارتباط است.
ورزش منظم به حفظ وزن مناسب كمك ميكند. افزايش تودهٔ عضلاني و سوختوساز بهتر، از مزاياي ورزش هستند. اينها را انجام بدهيد:
- راه رفتن
- دويدن
- دوچرخه سواري
- شنا
ورزش كردن لزوما كسالتآور نيست! ميتوانيد برنامهٔ روزمرهٔ خود را تغيير داده، يا از دوستانتان بخواهيد همراهيتان كنند. اگر بتوانيد محيط جذابي به وجود بياوريد، ورزش را جديتر خواهيد گرفت.
۹. با پزشك مشورت كنيد
دربارهٔ احتمال ابتلا به سرطان پروستات با پزشك خود مشورت كنيد. دربارهٔ اينها از پزشك سؤال كنيد:
با بالا رفتن سن، بايد چه آزمايشهاي غربالگري انجام دهيد؛
سابقهٔ سرطان در خانواده؛
توصيههاي غذايي و علمي
اگر ورزش را تازه شروع كردهايد يا يكي از نشانههاي زير را داريد، با پزشك در ميان بگذاريد:
ناراحتي در نواحي لگن يا مقعد،
دشواري در ادرار،
خون در ادرار يا مني.
منبع : Wikipedia