انجام ورزش چه بصورت حرفه اي و چه بصورت آماتور همواره با خطر بروز آسيب هايي همراه است، البته بروز آسيب هاي ورزشي شديد در ورزشكاراني كه بطور حرفه اي ورزش مي كنند بيش از ساير افراد است.
انجام نادرست حركات ورزشي، انجام ورزش شديد بدون آمادگي قبلي و ورزش با امكانات نامناسب و در محيط غير استاندارد از جمله عواملي هستند كه ريسك بروز آسيب هاي ورزشي را افزايش مي دهند.
آسيب هاي ورزشي شايع و درمان آن با فيزيوتراپي ورزشي
- آسيب هاي شانه مانند التهاب تاندون هاي شانه، شكستگي هاي استخوان هاي شانه، در رفتگي شانه، پارگي روتاتوركاف و …
- آسيب هاي دست و بازو مانند آرنج تنيس بازان، آرنج گلف بازان، دررفتگي و شكستگي مچ و ساعد دست
- آسيب هاي زانو مانند درفتگي زانو، شكستگي زانو، پارگي رباط هاي زانو، آسيب و پارگي منيسك زانو و …
- آسيب هاي پا مانند شكستگي، دررفتگي و پيچ خوردگي مچ پا، سندرم زانوي دوندگان، التهاب فاشياي كف پا و …
- آسيب هاي ستون فقرات مانند ديسك كمر و گردن، شكستگي مهره ها و …
يك ورزشكار حرفه اي در صورتي ميتواند بطور كامل و با توان حداكثري فعاليت داشته باشد كه داراي آسيب ديدگي نباشد. با توجه به اينكه آسيب ديدگي جزيي از ورزش حرفه اي است.
فيزيوتراپي ورزشي
فيزيوتراپي ورزشي يكي از حوزه هاي تخصصي فيزيوتراپي است كه بطور خاص به پيشگيري و درمان آسيب هاي ورزشي و توانبخشي ورزشكار براي بازگشت هرچه سريع تر به ميادين ورزشي انجام مي گيرد.
فيزيوتراپي ورزشي يكي از مهم ترين حوزه هاي تخصصي فعاليت فيزيوتراپيست ها است كه با هدف تسريع بهبودي، كاهش عوارض آسيب ديدگي و بازگرداندن ورزشكار به سطحي از آمادگي كه توانايي بازگشت به ميادين ورزشي را داشته باشد انجام مي گيرد.
متخصص فيزيوتراپي ورزشي
فيزيوتراپي ورزشي,فيزيوتراپي,آسيب ديديگي هاي ورزشيفيزيوتراپي ورزشي
فيزيوتراپيست ورزشي در دوران تحصيل دروس تخصصي را زمينه حركت شناسي و بيومكانيك اندامها، بيماري هاي مختلف بدن و بروز ترين تكنيك هاي درماني مي آموزند و توانايي درمان و توانبخشي را بسياري از بيماري ها و آسيب ها از جمله آسيب هاي ورزشي بدست مي آورند.
پيشگيري و درمان:
تمام تلاش متخصصان فيزيوتراپي ورزشي در دو سطح جهت ارائه خدمات به ورزشكاران ارائه ميشود. سطح اول با آموزش و انجام تمرينات تخصصي در پيش از مسابقات جهت پيشگيري از آسيبهاي ورزشي و سطح دوم درمان آسيب هاي وارده در هنگام فعاليت ورزشي. به همين جهت فيزيوتراپي ورزشي تاثير بسزايي در تامين و تضمين سلامتي ورزشكاران دارد.
شدت آسيبديدگي:
متخصصان پس از ارزيابي بيمار و بررسي ميزان و شدت آسيب ديدگي و با توجه به شرايط ورزشكار و ميزان فعاليت آن روش هاي فيزيوتراپي ورزشي را براي كمك به بازگشت هرچه سريع تر ورزشكار به ميادين ورزشي و سطح آمادگي قبل از آسيب ديدگي بكار مي گيرند.
تمرين درماني مهم ترين و موثرترين راهكار در بخش فيزيوتراپي ورزشي است.
متخصص فيزيوتراپي با توجه به شدت آسيب ايجاد شده تمرينات ورزشي را براي افزايش قدرت عضلات، بهبود انعطاف پذيري، افزايش دامنه حركتي و در كل تسريع بهبودي تنظيم ميكند.
شيوههاي كمكي:
فيزيوتراپيست در كنار تمرينات ورزشي از مداليته هاي ديگري همچون الكتروتراپي، و روش هاي درمان دستي نيز براي كمك به بهبود وضعيت ورزشكار استفاده مي كند.
آسيبديدگي مجدد:
آسيب ديدگي مجدد يكي از مشكلاتي است كه فرد ورزشكار را تهديد مي كند با انجام فيزيوتراپي ورزشي بطور منظم مي توان احتمال آسيب ديدگي مجدد را به حداقل رساند.
فعاليتهاي فيزيوتراپيست ورزشي
دانش آموختگان اين رشته درسه بعد آموزشي، خدماتي و پژوهشي ايفاء نقش خواهند نمود.
آموزشي:
- ارائه آموزش به آحاد جامعه به منوظر اجراي تمرينات صحيح جسماني و آماده سازي بدني
- ارائه آموزش به گروههاي خاص شامل ورزشكاران
- آگاه سازي جامعه از عوامل بروز آسيب هاي ورزشي
- آموزش در سطح باشگاههاي ورزشي، مدارس، دانشگاها و ساير مكانهاي ورزشي
خدماتي:
- ارائه خدمات مرتبط همراه با تيم پزشكي در اماكن ورزشي و ميادين مسابقات حين آسيبهاي ورزشي، تيمهاي ورزشي، مراكز بدنسازي، مراكز توانبخشي ورزشي، مراكز تربيت بدني، در دانشگاهها و مدارس در سطوح مختلف، كلينيك ها ي حفظ سلامتي و مراكز فيزيوتراپي تخصصي بيمارستانها.
- فيزيوتراپي مصدومين ورزشي جهت بازگشت ورزشكاران به فعاليتهاي ورزشي در اسرع وقت
- ارائه تمرين درماني، ورزشهاي درماني جهت موارد مرتبط ارجاع شده از سوي پزشك متخصص
- برنامه ريزي براي انجام ورزش بيماران خاص نظير بيماريهاي عضلاني، هموفيلي، ديابتي و ساير موارد
- نظارت بر اجراي صحيح فعاليت ورزشي افراد عادي و ورزشكاران
- برگزاري كلاسها در مدارس و مكان هاي آموزشي براي نحوه صحيح انجام فعاليت هاي عمومي وبالاخص فعاليت هاي ورزشي
پژوهش و تحقيق در زمينه هاي مرتبط
• اكنون در همه كشورهاي دنيا جايگاه والاي فيزيوتراپيستهاي ورزشي در چرخه سلامت ورزشكاران مشخص و مدون است اما متاسفانه عليرغم تخصصي شدن فيزيوتراپي ورزشي در ايران و فارغ التحصيلي متخصصان اين رشته اغلب تيمهاي ورزشي از نيروي متخصص فيزيوتراپي ورزشي استفاده نمي كنند و بجاي آن از كادر غير متخصص استفاده ميكنند كه موجب وارد شدن خسارات جبران ناپذير به ورزشكاران و چند برابر شدن هزينه هاي درمان در آينده مي شود.